Какво е ПДЧ, MDF и HDF?

За да изберем подходящ материал за интериорни врати е необходимо да знаем основните качества, предимства и недостатъци на едни от най- разпространените суровини, от които се произвеждат врати.

ПДЧ е абривиатура на „пресовани дървесни частици”. Производството на ПДЧ започва през 40-те години на ХХ век. Там за първи път дървообработващите заводи  го произвеждат от отпадъчни материали. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. С цел да се постигне по-голяма устойчивост  и разнообразие от цветове се полага двустранно покритие, което може да е дървен фурнир или ламинирана повърхност. Плоскостите от ПДЧ притежават следните предимства: по-евтини, по-плътни и по-хомогенни от естественото дърво и шперплат. Използват се предимно при направата на корпусни мебели. Те не са подходящи при финна изработка и помещения с висока влажност. ПДЧ плоскостите не са влагоустойчиви. При проникване на влага в материала той се раздува, губи здравината си и в последствие се разрушава. ПДЧ плоскости

MDF е абривиатура на Medium Density Fiberboard и означава плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство е от 60-те години на XX век и е приложена за първи път в САЩ. Този материал се налага като заместител на масивната дървесина, като същевременно е по-добър от ПДЧ. Разновидностите му са следните : ламиниран, фурнирован и гол (без покритие, т.е. само профил).

MDF  са финни дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура. Предимства на MDF, спрямо ПДЧ и масивно дърво: – плоскостта е много гладка, тъй като е произведена от много финна консистенция; – материалът не е ронлив и е подходящ за изработка на малки елементи и декорации; – влагоустойчив е;   – не се променя структурата и/или конструкцията на вратите, когато са в среда с висока влажност; – по-евтин материал е от естественото дърво; – устойчив е към различни гъбички и микроорганизми, следователно е безопасен и хигиеничен материал; – има широко приложение – за изработване на декоративни мебелни фасади, стенни панели, профили и кухненски плотове; изработка на вътрешни и външни врати.

МДФ плоскости

HDF е абривиатура на High Densty Fiberboard  и означава плоскости от фибри с висока плътност. Това е материал, произведен от естествени дървесни частици чрез сухо горещо пресовани, т.е. по-висока температура и налягано, отколкото е при MDF и с използване на повече естествени смоли и лепила. Следователно HDF наподобява MDF, но технологията е усъвършенствана, така че крайния продукт е много по-твърд и устойчив във времето. HDF материалът намира много широко приложение в различни области. При изборът си на интериорни врати, изберете такива, които са изработени от HDF-материал. Ще имате влагоустойчиви и стабилни във времето вътрешни врати, при това на приемлива цена и с красив дизайн!

ХДФ плоскости